Accountmanagers gemeente Hoogeveen tonen culinaire kunsten bij Leger des Heils

, 11 april 2019

Hoogeveen – Een niet alledaags tafereel woensdag bij het Leger des Heils aan het Reviusplein. Zeven accountmanagers van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Hoogeveen stonden er in de keuken om de traditionele woensdagmiddagmaaltijd te bereiden voor zo’n dertig gasten.

Een match gemaakt in het kader van de Hoogeveense Uitdaging. Het Leger des Heils vroeg om hulp, de ambtenaren boden die graag. En eerlijk is eerlijk, ze deden het met groot plezier.

Lichte paniek

‘Kok’ Marco Schonewille kijkt uiterst serieus terwijl hij een lepel in zijn mond steekt om te proeven. Hij schudt zijn hoofd. Het resultaat is nog niet naar wens. Plots breekt er lichte paniek uit. De enorme pan met rode kool kookt over en zorgt voor een drabbige toestand op de kookplaat. ‘Jongens, help, waar zit de knop om het gas lager te draaien?’ Stress in de keuken. Maar niet veel later is alles gewoon weer onder controle en wordt er weer heel wat af gelachen. De sfeer is opperbest.

Marco is mede namens de gemeente Hoogeveen betrokken bij de Hoogeveense Uitdaging, de organisatie die wensen vanuit de samenleving hoopt uit te kunnen voeren met behulp van de inzet van het lokale bedrijfsleven. De vraag van het Leger des Heils voor hulp bij het koken op woensdag, sprak hem aan. ‘Ik heb mijn collega’s zo gek weten te krijgen om mee te doen. Wel na enig aandringen hoor’, verklaart hij met een grijns op zijn gezicht. Direct klinkt er protest. ‘Na enig aandringen? Wij waren gelijk enthousiast’, zeggen zijn collega’s quasi verontwaardigd. En dus konden ze gaan nadenken over het menu, want ze werden volledig in hun keuze vrijgelaten door majoor Egbert Wubbema, en woensdagmorgen de boodschappen inslaan.

Menukaart

De menukaart van deze middag: vooraf zoete aardappelsoep met crème fraîche, limoen en gember, als hoofdgerecht snelle hachee met gehakt in plaats van draadjesvlees, rode kool en peterseliepuree en als nagerecht Griekse volle yoghurt met kletskop en aardbeiencoulis. ‘Het is voor veel gasten misschien iets anders dan anders, maar we hebben het bewust toch toegankelijk gehouden’, legt Anouk Kampkuiper uit. Andere voorwaarden: het moest makkelijk en snel te bereiden zijn én binnen het budget passen. Dat laatste bleek wel een dingetje, bekennen ze schoorvoetend, om daar als inkopper gelijk maar grinnikend aan toe te voegen: ‘Tja, bij de gemeente is natuurlijk vaker sprake van budgetoverschrijding.’

Majoor Wubbema steekt regelmatig zijn hoofd om de deur om te kijken of alles nog onder controle is. Hij is positief verrast over de snij- en kookkunsten van de accountmanagers. Ondertussen worden de soepkommen klaargezet en alle voorzien van een schep crème fraîche. Niet veel later worden zelfs de glazen gepoleerd. Het loopt als een trein. ‘Ieder pakt zijn rol’, vertelt Suze Gerritsma. Het zijn werkzaamheden die normaal gesproken door de vaste vrijwilligers van het Leger worden gedaan. ‘Er zijn hier zoveel mensen bij betrokken. Prachtig om te zien. En eigenlijk past dat heel goed bij ons’, vindt Suze. Ze geeft ook aan verbaasd te zijn over hoeveel activiteiten op deze locatie plaatsvinden. Dat is precies wat velen volgens de majoor niet weten. Wubbema: ‘Ik probeer daar steeds meer aandacht voor te vragen. De driegangenmaaltijd die we elke woensdag serveren is zo’n activiteit voor jong en oud. Gemiddeld komen er zo’n 25 personen op af. De eerste komen al rond 10.30 uur voor een kop koffie. Er wordt vaak gesjoeld en rond het middaguur gaan we aan tafel. Ik noem dit niet voor niets de huiskamer van Hoogeveen. Iedereen is hier welkom.’

Verrassing

De gasten zitten er inmiddels klaar voor. ‘We zijn heel benieuwd’, zegt Harry, 70 jaar en wonend in Hoogeveen, verwachtingsvol. Hij is bijna elke woensdag van de partij. ‘Het is gezellig én lekker eten. Wat we krijgen is elke week een verrassing. Ook dat maakt het juist zo leuk.’ De soep smaakt hem uitstekend. En mocht het eens wat minder zijn, dan weigert hij daarover te zaniken. ‘Zeuren over het eten, daar doe ik niet aan.’

Majoor Wubbema zit stralend aan tafel. Hij is blij met de Hoogeveense Uitdaging. Eerder deze week heeft hij de Beursvloer, het jaarlijkse evenement van de Hoogeveense Uitdaging waar matches kunnen worden gemaakt, bezocht en daar wederom ‘zaken’ kunnen doen, onder meer met het Alfa-college. ‘Wij kunnen zeker wat voor elkaar betekenen. Een win-winsituatie.’ Schonewille hoopt vooral op navolging van de inzet van de ambtenaren, zowel binnen de gemeente als bij andere bedrijven. ‘Het is een soort van teambuildingsuitje. Het is beregezellig en je bent ook nog eens maatschappelijk verantwoord bezig. Wat wil je nog meer!’

Bron: Hoogeveensche Courant