Koning ziet Groningse en Meppelse Uitdaging wel zitten

Koning ziet Groningse en Meppelse Uitdaging wel zitten

Drie noordelijke managers van De Uitdaging gingen gistermiddag in gesprek met koning Willem-Alexander tijdens de opening van de 65ste Uitdaging in Zoetermeer. De koning nam alle tijd.

Vol aandacht en interesse luisterde koning Willem-Alexander naar het verhaal van Thomas de Boer van de Groningse Uitdaging. De manager legde aan zijn tafel met vier andere grootstedelijke managers uit hoe zijn stichting bemiddelt tussen maatschappelijke projecten en het bedrijfsleven en noemde het voorbeeld van De Buurtbode. Dat burgerinitiatief in de Groningse wijk Vinkhuizen zoekt contact met eenzame mensen en via de Uitdaging in Groningen helpen daar nu bedrijven bij, bijvoorbeeld door frituurvet bij wijkbewoners thuis op te halen.

Razendsnel

De koning, nippend aan een glaasje jus d’orange, was een en al oor. Niet afgeleid door de immense hoeveelheid cameraploegen en fotografen die allemaal hun eigen lokale Uitdagingsmensen samen met hem wilden vastleggen.

De conversaties werden gevoerd na afloop van het officiële programma rond de opening van de 65ste Uitdaging in de Zoetermeerse voetbalkantine van SV DSO.

Het initiatief startte 18 jaar geleden in Arnhem en rolt zich de laatste jaren razendsnel uit over heel Nederland. In het Noorden zijn ondertussen negen lokale Uitdagingen en in Oost-Groningen en het Westerkwartier zijn ze komst.

Indruk

Volgens het draaiboek zou de koning in een half uurtje een rondje maken langs drie statafels, waar ondernemers, grootstedelijke en plattelandsmanagers van lokale Uitdagen klaar stonden. Maar dat liep fors uit. Monique Huizenga van de Asser en Hoogeveense Uitdaging hoorde hoe de koning zich volstrekt niet druk maakte over het strakke protocol. ,,Het is vrijdagmiddag, zei hij en hierna heb ik toch niks meer te doen’’, aldus Huizenga die diep onder de indruk was van de kennis en de vragen van de koning.

Naast Huizenga en De Boer merkte ook Gertjan Holterman van de Meppelse Uitdaging dat de koning De Uitdaging wel ziet zitten. Het was een ontspannen gesprek, alsof ze op een netwerkbijeenkomst stonden. ,,Ik vertelde hem over hoe wij in Meppel met een stel ondernemers binnen twee uur 65 banen hebben geregeld voor mensen die buiten het arbeidsproces staan. De koning vond dat geweldig en verbaasde zich erover dat zoiets niet vaker wordt gedaan.’’

Alle managers zijn het er over eens: koninklijke aandacht levert straks vast meer matches op.

Bron: Dagblad van het Noorden – geschreven door: Anita Pepping

Pin It on Pinterest

Share This