Vragen wat je nodig hebt

Vragen wat je nodig hebt

HOOGEVEEN Iedere week besteedt de Krant van Hoogeveen aandacht aan vrijwilligers. Deze week Ruth Munster, Henriëtte Waaijenberg en Hellen Willems.

Zij werken bij WERQ Personeelsdiensten, en zijn vrijwilliger bij de Hoogeveense Uitdaging. De Hoogeveense Uitdaging is een lokaal bemiddelingsbureau dat draait om het matchen van vraag en aanbod van materialen, middelen en menskracht. Er worden samenwerkingen tussen het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties tot stand gebracht, om maatschappelijke problemen op te lossen.

Hoe zijn jullie terechtgekomen bij de Hoogeveense Uitdaging?

Monique Huizenga van Niquell vertelde vol enthousiasme over het plan dat ze in Hoogeveen de Hoogeveense Uitdaging wilde gaan opstarten. Ik vond het gelijk een geweldig concept, het past helemaal bij WERQ Personeelsdiensten. Het hele team was enthousiast om zich hiervoor in te zetten. We willen naast ons werk, mensen aan een baan helpen, graag iets doen voor de Hoogeveense maatschappij, vertelt Henriëtte. Ruth en Hellen zitten in de matchgroep. Henriëtte zit in het bestuur en het PR-team. WERQ is founder van de Hoogeveense Uitdaging. In november 2015 ging deze van start.

Wat houdt de Hoogeveense Uitdaging precies in?

De Uitdaging is landelijk. Naast de landelijke stichting De Nederlandse Uitdaging, zijn er drieënveertig lokale Uitdagingen in Nederland. Deze worden allemaal ondersteund door het Oranje Fonds. Het is een netwerk van bedrijven, die maatschappelijk betrokken willen ondernemen. Dus die iets willen doen voor de lokale maatschappij. Het is een verbinding tussen verenigingen, stichtingen en het bedrijfsleven. Vanuit de samenleving komen verschillende vragen. Deze hulpvragen worden beoordeeld op het criterium of de desbetreffende vraag bijdraagt aan een verbetering van de leefkwaliteit van inwoners van Hoogeveen. Als de vraag wordt geaccepteerd, bellen we rond in ons netwerk om een bedrijf te vragen mee te werken. Zo zorgen we voor matches. Hellen had laatst een stichting, die vroeg naar iemand die kon helpen bij het bouwen van een website. Zij zoekt dan binnen haar netwerk naar een webdesigner, om te vragen of ze daar vrijwillig aan mee willen werken. Het is leuk om zoiets tot stand te brengen. Daarnaast zijn we echte mensen mensen en vinden we het leuk om betrokken te zijn bij de mensen van Hoogeveen.

Wat is de matchgroep?

De matchgroep bestaat uit vrijwilligers uit het plaatselijke bedrijfsleven. We hebben ‘oude rotten’ en ‘jonge honden’. De oude rotten zijn ondernemers, senior- medewerkers en directeuren met een groot netwerk. De jonge honden zijn over het algemeen mensen uit het bedrijfsleven. De oude rotten gebruiken hun netwerk om de eerste contacten te leggen, de jonge honden maken de match concreet. We hebben bijvoorbeeld advocaten en hoveniers in de matchgroep. Inmiddels hebben we al een aardig groot netwerk. Maar we zijn nog steeds opzoek naar bedrijven die het leuk vinden om betrokken te zijn. Via de website van de Hoogeveense Uitdaging kunnen ze informatie vinden, maar ze mogen mij ook altijd bellen, zegt Ruth.

Waarom materialen, menskracht en middelen?

Verenigingen en dergelijke vragen vaak om geld. Maar waarom zou je niet gelijk vragen wat je nodig bent? Denk bijvoorbeeld aan een tafel. Door deel te nemen aan de Hoogeveense Uitdaging onderscheiden we ons. We willen graag maatschappelijk betrokken ondernemen. Ons slogan is dan ook ‘samen aan de slag’. Het is niet alleen intern en commercieel, maar ook maatschappelijk. Samen Hoogeveen een stukje mooier maken.

Wat was het hoogtepunt tot nu toe?

Het hoogtepunt was de kickoff. Toen we echt van start gingen. Daarna zie je pas dat er behoefte is aan alles wat we doen bij de Hoogeveense Uitdaging. En dat er veel bedrijven zijn die ervoor openstaan om mee te werken. We zijn pas zes maanden bezig, maar er hebben zich sindsdien al veel nieuwe bedrijven aangesloten. Onze doelstelling voor 2016, was om vijftig matches te sluiten. Inmiddels hebben we er aldrieënveertig. Het is een groot succes, en de reacties zijn positief. Het is mooi om mensen te kunnen helpen. We dagen bedrijven, verenigingen en stichtingen uit om mee te doen.

 

Pin It on Pinterest

Share This